maanantai 3. joulukuuta 2012

Pähkinänsärkijä    Pähkinänsärkijä

 

Kävimme katsomassa Tampereella Pähkinänsärkijä –baletin. Esitys on 1800-luvun lopulta ja sen koreografi on Marius Petipa. Se on klassisen baletin aikakaudelta, minkä huomaa selkeästi teoksen rakenteesta ja toteutuksesta. Näimme esityksen Riikan baletin versioimana.

   Pähkinänsärkijä on pitkäkestoinen (2 h) ja siinä on selkeä, satuaiheinen juoni. Tarina on nykykatsojalle tuttu ja helposti seurattavissa. Myös Tšaikovskin mahtipontiset sävellykset on varmasti jokainen kuullut.

  Useilla tanssijattarilla on vain nilkat paljastavat mekot mutta esimerkiksi lumihiutale –tytöillä on tutu -puvut. Miehillä on uljaat uniformut. Myös erilaiset suuret hatut ja päähineet ovat klassisen baletin aikakaudelle tyypillisiä koreita piirteitä. Koreutta ja suureellisuutta on lavasteissakin, kiemuraisissa vaunuissa, aristokraattisissa olohuoneissa ja linnaa muistuttavissa juhlasaleissa.
  
  Koreografia on yhtenäinen ja symmetrinen. Esityksessä on useita ryhmäkohtauksia, jossa tanssijat, (usein tanssiparit) liikkuvat geometrisesta muodostelmasta toiseen. Eleet, ilmeet ja liikkeet ovat suuria ja selkeitä niin että ne näkyvät yläparvelle saakka. Tanssijahahmot ovat korostetusti keveitä, leijuvia naisia ja heitä nostelemassa on uljaita, voimakkaita miehiä. Muita klassiselle baletille nähtäviä omanaispiirteitä ovat Makeishaltijattaren maa –jaksossa karanteeritanssit sekä sitä seuraava Grand pas de deux –kohtaus.

1 kommentti: